Na međunarodnom pripremnom takmičenju Belgrade Open Pre-Moot koje je održano od 16 – 18. marta 2018. godine u Beogradu, učestvovalo je 75 univerziteta iz 32 zemlje. Timovi tokom pripremnog takmičenja testiraju svoje pravne argumente i vještine u oblasti arbitraže i na taj način se pripremaju za najveće svjetsko takmičenje iz arbitražnog prava koje će se održati u Beču u periodu 22 – 30. mart 2018. (Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot). Radi se o takmičenju u kojem ove godine učestvuje preko 350 timova iz cijelog svijeta, dok je pomenuti pre-moot u Beogradu najveće pripremno takmičenje.

Studenti Pravnog fakulteta Sarajevo su u Beogradu osvojili četvrto mjesto, što je najbolji razultat koji su, do sada, ostvarili timovi iz Bosne i Herecegovine.

Studenti: Ena LalićAlija Genjac i Muhamed Tulić, sa trenerima: prof. Melihom PovlakićAidom Skenderagić i Fahirom Brodlija, ostvarili su važne pobjede protiv timova iz Rusije, Brazila i Turske.

Dodatno motivisani rezultatima ostvarenim u Beogradu, studenti će u srijedu, 21. marta, otputovati u Beč gdje će se takmičiti protiv sljedećih univerziteta: Stanford, British Columbia, Koc, Tubingen.

Učešće studenata Pravnog fakulteta Sarajevo na pripremnom takmičenju u Beogradu podržao je njemački GIZ (Gesellschaft für internationale rechtliche Zusammenarbeit), Triglav osiguranje dd, ASA Sped i Notarska komora Federacije BiH.