Na XIII. regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before European Court of Human Rights) koje se održano od 17. do 19. maja 2019. u Banjoj Luci, šest studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupljenih u klubu „Iudex“ osvojili su drugo mjesto dokazavši svoje izvrsno znanje i vještine. Ovo je prvi put u historiji ovog takmičenja da je ovakav rezultat pripao nekom klubu iz Bosne i Hercegovine!

Pravni fakultet predstavljali su studenti Toni Kolak, Adna Škamo, Hana Alkić, Zerina Ramović, Hamza Begić i Kerim Šahman, uz podršku studentice Amile Čeho. Za takmičenje su ih pripremali asistenti Harun Išerić i Mirza Hebib.

Nakon ranije održanog predtakmičenja „Futura“ na regionalnom nivou, a u konkurenciji 12 najbolje kvalificiranih klubova iz 7 država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija) – sarajevski tim je pokazao izvrsno znanje, argumentaciju i retoričke vještine.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, u polufinalu su nadmašili klubove iz Ljubljane i Novog Sada, a u finalu gdje je sudilo veliko vijeće od pet sudija, jedan meč su dobili, jedan izgubili, s tim da je minimalna razlika bodova išla u korist kluba „Dimitrije Davidović“ Pravnog fakulteta iz Kragujevca.

Finale takmičenja sudili su bivši sudije Evropskog suda za ljudska prava prof. dr Boštjan Župančić i prof. dr Ljiljana Mijović, dr Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, Ranko Marijan, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu primili su najviše pohvale od strane sudija i organizatora takmičenja, a nijanse su presudile za prolazak na Grand Final takmičenje u Strasbourgu.

Nastavak ove pozitivne priče uslijedit će početkom nove akademske godine, za kada je planirano otvaranje poziva i početak rada s novim kandidatima.